Hoe uw bedrijf te verkopen

Wanneer u uw bedrijf wilt verkopen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ook de vraag of u zelf de verkoop gaat doen of een vakman (of vrouw) inschakelt is natuurlijk ook een belangrijke vraag. Het is belangrijk om de verkoop goed te doen. Een bedrijf verkopen zult u niet vaak doen in uw leven. Het is dus slim om dit op een verstandige en goede manier te doen. We nemen graag een aantal belangrijke zaken met u door.

Waarom wilt u verkopen?

Als eerste is het belangrijk om helder te hebben voor uzelf, waarom u uw bedrijf wilt verkopen. Wilt u minder werkdruk? Wilt u meer vrije dagen? Wilt u met pensioen? Of komt het door een meer dringende reden?

Soms zijn er andere oplossingen om het doel te verwezenlijken dan om uw bedrijf te verkopen. Het is goed om naar alle mogelijkheden te kijken. Zo kunt u met al uw verstand kiezen voor de verkoop van uw bedrijf.

Heeft u personeel?

Wanneer u personeel heeft is het belangrijk om hier ook uw verantwoordelijkheid voor te nemen. Zorg dat ze een goed onderdak krijgen. Weet ook, dat de koper van uw bedrijf ze moet overnemen. Het is echter belangrijk om te zorgen, dat ze ook een goede nieuwe werkgever krijgen. Toch?

Schakelt u een overname specialist in of niet?

Een van de belangrijkste onderdelen van de vraag “Hoe uw bedrijf te verkopen” is natuurlijk of u wel of geen hulp gaat inschakelen van een overnamespecialist. Weet, dat u dan aangewezen bent op uw eigen kennis. Ook moet u zelf de koper gaan zoeken, de gesprekken voeren en de onderhandelingen afronden. Vervolgens dient u dan een advocaat in te schakelen om de verkoop af te ronden bij een notaris. Het is vaak meer werk dan u denkt. Ook heeft u specialistische kennis nodig.

Een overname specialist kan u helpen om u al het werk uit handen te nemen. Ook kan hij meerwaarde bieden door alle kennis, die hij (of zij) heeft. De kosten voor de overname specialist kunt u daarom zien als een investering. Een investering met een rendement. Helemaal wanneer de persoon beter kan onderhandelen dan u.

Wat gaat u met de opbrengst doen?

Wat als u de verkoop van uw bedrijf heeft afgerond. Wat gaat u dan met het geld doen? Gaat u van het geld rentenieren? Gaat u het geld beleggen in vastgoed, aandelen, diamanten of goud? Of heeft u andere plannen met het geld? Misschien een veilige koopsompolis om uw pensioen aan te vullen later of misschien al direct? Er zijn zoveel mogelijkheden om het geld goed besteden.

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun hypotheek ermee af te lossen. Logisch, aangezien het uw maandlasten ook verlaagd. Het is daarna echter moeilijk om het geld weer uit de stenen te krijgen. Het is dus maar de vraag of dit verstandig is. Helemaal wanneer u meer rendement kunt behalen, dan de hypotheekrente welke u op dit moment betaald.