De stappen van een bedrijf verkopen

Hoe kunt u uw bedrijf verkopen? We laten het u graag zien in een paar stappen. Wanneer u uw bedrijf wilt verkopen dan is het belangrijk om precies te weten wat er allemaal moet gebeuren. We bespreken een zestal stappen met u om een goed overzicht te krijgen. Natuurlijk kunt u altijd een adviseur inschakelen om de verkoop te begeleiden. Zelfs dan is het goed om te weten wat er allemaal gebeurt bij het verkoopproces.

De eerste stap om uw bedrijf te verkopen: de voorbereiding

Wanneer u zichzelf goed voorbereid dan is de kans van slagen bij een overname een stuk groter. Ook zal het helpen om de doorlooptijd te verkorten. Het beantwoorden van een aantal vragen zal helpen in het proces. Enkele vragen, die u zich kunt stellen:

  • Welke doel is er bij de overname?
  • Wat zijn de kern bedrijfsactiviteiten?
  • Hoe is het bedrijf financieel ingericht?
  • Wat is de rol van de directeur of eigenaar?
  • Wat is de ondergrens voor de overname in grens?
  • Wilt u het hele bedrijf verkopen of delen? Of een minderheidsbelang houden?
  • Wie begeleidt u bij de verkoop van uw bedrijf?

Door de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden bent u al aardig op weg.

Stap 2: Vraag en aanbod

Het is belangrijk om een verkoopmemorandum op te stellen en om dan de markt op te gaan. De zoektocht naar overnamekandidaten is nu begonnen. Hiervoor kunt u advertenties plaatsen in relevante media, op relevante websites en daarnaast ook op portals voor bedrijfsovernames. Social media kan ook een goed kanaal zijn om een overnamekandidaat te vinden.

De gesprekken (de derde stap)

Wanneer een mogelijke koper gevonden is dan is het tijd om rond te tafel te gaan zitten. Als er een koop is gekomen dan is de volgende stap om de juiste financiers, notarissen en juristen erbij te halen. Een overname bedrijf kan u hiermee helpen. Ze kunnen de spil worden in de gehele overdracht. Natuurlijk is het belangrijk om een goede relatie te hebben met die persoon.

Het onderhandelen

Voordat de overdracht bij de notaris wordt afgerond is het belangrijk om het eens te worden met de koper over de overnameprijs. Het inschakelen van een specialist hiervoor is verstandig. Er is geen emotionele binding en hij is ervaren in het onderhandelen. Wanneer er een overeenkomst is bereikt wordt er een intentieovereenkomst opgesteld. HIerna kan de koper de financiering regelen.

De financiering van de overname (stap 5)

De koper kan nu zorgen voor voldoende middelen om het bedrijf over te nemen.

De laatste stap: de overdracht

Nu zal de koop afgerond worden bij de notaris. Vaak wordt er nog een due diligence uitgevoerd door de koper. De koop kan hierna worden afgerond. Wanneer de koopsom is voldaan is de overdracht afgerond.

Samenvattend kunnen we afsluiten, dat het vinden van de koper, de onderhandelingen en de financiering cruciale stappen zijn in het geheel. Stappen waarbij specialistische hulp inschakelen geen overbodige luxe is. Wanneer uzelf over voldoende kennis beschikt is het ook mogelijk om de touwtjes in handen te houden zonder hulp.