Bedrijven te koop | Bedrijfsovername

Het is mogelijk om op verschillende manieren een bedrijf te starten. Een bedrijfsovername hoort hier uiteraard ook bij ( bedrijven te koop kan hierbij helpen. Er zijn een paar zaken waarmee u uw voordelen kunt doen om een goed bedrijf te vinden welke u kunt overnemen. Tips om de aankoop op een zo goed mogelijke manier te doen en ook tips om geld mee te besparen bij het overnemen van een bedrijf.

Kies voor een bedrijf wat bij u past

 bedrijven te koopHet is belangrijk om een bedrijf te kiezen welke ook bij u past. Er staan vele verschillende bedrijven te koop in ons land. Het ene bedrijf is echter het andere bedrijf niet. Het is belangrijk om een bedrijf te kopen wat aansluit bij uw normen en waarden. Ook is het goed om een bedrijf over te nemen in een branche waarmee u zelf goed bekend bent.

Een bedrijfsovername doen met een overnameadviseur?

Het overnemen van een bedrijf is een complex proces. Het is goed om u te laten begeleiden door een adviseur welke u kan helpen. Het beste kiest u voor een adviseur welke is aangesloten bij de BOBB (Beroepsorganisatie voor specialisten in Bedrijfsoverdracht).

Ontdek alles wat u kunt vinden over het bedrijf

Het is belangrijk om alle mogelijke informatie boven tafel te krijgen wanneer u een bedrijf wilt overnemen. Hoe zijn de cijfers? Welke juridische informatie kunt u vinden? Doe een uitgebreide due diligence en laat u eventueel bijstaan door een accountant of een adviseur.

Wat als er om een geheimhouding wordt gevraagd?

Een NDA (Non disclosure agreement) is heel gebruikelijk. Het is gebruikelijk voor verkopers om vertrouwelijke informatie niet zomaar prijs te geven. Logisch. Het is daarom nodig om een NDA te tekenen om vervolgens meer informatie te ontvangen over een onderneming.

Wat is de waarde van het bedrijf?

Wanneer u een bedrijf wilt kopen is het belangrijk om de vraagprijs te kennen. Het is mogelijk om een verkoopmemorandum op te vragen. De waarde wordt hier weergegeven en ook de elementen van waarde. Denk hierbij aan de tastbare bezittingen. Het gaat om het pand, de voorraad, de inventaris en ook het kasgeld. Er is echter nog de waarde welke niet tastbaar is. Het is de waarde welke in het klantenbestand zit en in de goodwill.

De waardebepaling van een bedrijf kan op verschillende manieren gedaan worden. Het is mogelijk om uit te gaan van de balans, de winst en van de goodwill. Er zijn verschillende manieren om de waarde te berekenen. Uiteindelijk zijn het echter de koper en verkoper welke in de onderhandelingen de waarde bepalen.

Een intentieverklaring

Wanneer u de onderhandelingen heeft afgerond is het belangrijk om de afspraken vast te leggen in een intentieverklaring. Het is belangrijk om te weten, dat de afspraken voor de koper en verkoper bindend zijn. Na de intentieverklaring volgt nog het uiteindelijke overnamecontract. Kijk naar de ontbindingsclausules voor bijvoorbeeld de financiering en vergunningen.

Leg goed vast in het contract wat u wel en niet overneemt. Wat zijn de afspraken over garanties, aansprakelijkheid van voor de overname en de overname van intellectueel eigendom. Wanneer u een bedrijf overneemt dan neemt u ook het personeel over. Het is belangrijk om dit wel bij de belastingdienst aan te geven.

Vuzo

Vuzo is een portaal/specialist op het gebied van bedrijven/ondernemingen te koop. Binnen het portaal heb je de mogelijkheid om een account aan te maken waarin je snel een onderneming te koop kan zetten of kan reageren op de ondernemingen die allemaal te koop staan. Binnen het portaal heb je tevens de mogelijkheid om met experts in contact te komen die jou verder kunnen helpen met de aan of verkoop van je onderneming.

Bedrijven te koop met VUZO

Ga snel naar contact voor meer info ( onderdeel van Rovabo )